|
Legfrissebb hozzászólások (1123 - 1222) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | hogy lehet az erdőben mohával megállapítani az égtájakat? mindig a déli oldala fás.
szóval moha. szereti a páratartalmat, nem kényes a hőm.re plusz világítom. vajon ha beleteszem a terráriumba hatékonyan csökkenti a CO2 mennyiséget, vagy más zöld növény[ legjobb lenne a kendert és kalapot együtt nevelni, kooperálnának:)]. |
| | | | |
| | | | | | | | | | a mágneses keverő meg a sima összerázás között semmi különbség nincs, használok laboratóriumi mágneses keverőt, itt nincs jelentősége, elvileg az üveged belülről steril, max érdemes egy darab akármit beletenni hogy felaprítsa a micéliumot ( persze nem fát hanem valami steril fémet ) de szerintem ha csak a nagy fehér gombolyagba belebököd a tűt az is ugyanugy megfelel, mint a biopsziánál.. de szerintem a legegyszerübb egy fogas csipesszel tépni egy mintát |
| | | | |
| | | | | | | | | | Veszteni nem lehet vele, legfeljebb nem aprít majd az sem. Üveggolyót próbáltam, nálam nem igazán működött, de rázogatni is féltem.
A mágneses keverőt egyszerűen össze lehet rakni, csak egy winyó-(ha nincs elfekvőben én a méhben találtam egyet)- ból kiberhált mágnes meg egy tápventi kell hozzá, ami megint csak nem nehéz beszerezni egy rossz PC-ből. http://www.egykalapalatt.info/index.php?title=M%C3%A1gneses_kever%C5%91
|
| | | | |
| | | | | | | | | | jó ötlet lehet mágneses keverő helyett üvegszilánkokat dobni az LC-be? |
| | | | |
| | | | | | | | | | A rothadásért felelős baktériumok vagy a gabonán vagy az oltóanyaggal szoktak bejutni.
A gabona rothadása/savanyodása elkerülhető 1-2 napos elő áztatással (hideg vízben, lefedve). A szemek külsején és a búza héja (korpa) alatt is rengeteg csúnyaság van amik hőálló tokjukban hibernálva várják a jobb időket, ezek ebben a formában túlélik a kuktázást is, majd a szétroncsolt, magas víztartalmú szemeken megfelelő hőmérsékleten hamar életre kelnek és elszaporodhatnak, azaz megrohasztják a táptalajt. Előáztatással ezek az endospórák életre kelthetők, kibújnak a tokból így a kuktázással elpusztíthatóvá válnak, legalábbis a nagy részük, de kis számban nem okoznak nagy problémát.
Ez után puhára főzés (kb 30-60 perc, szétnyomva a szemek közepe már nem lisztes, de az sem jó ha sok szem szétfő és szétnyílik, de néhány mindenképp szétfog mire a többség optimális állapotba kerül) és 1.5-2 óra kuktázás, felrázás, oltás, felrázás, így nem lesz gond, ha csak nem az oltóanyag fertőzött.
Újra sterilizálni nem érdemes, bár attól függ milyen baktérium okozta, mennyire terjedt el, mennyire változtatta meg a pH-t, szóval nem érdemes és kész. :)
Dextrózos LC-vel mintha mindenkinek baja lenne, tényleg lassú, a méz jobb, a kicsapódott dolgok nem okoznak túl nagy gondot, a mézben még több lesz. Ha spóra volt az oltóanyag kis gömböcök később felhők fejlődnek belőlük. Érdemes lenne rázogatni de leginkább kevergetni aprítani.
Ha takarékoskodni kell a spórával az LC-t érdemes az oltások után csinálni úgy, hogy a fecsiben hagyott minimális mennyiségű spórás vizet az egyik LC-ből kiszívott tápoldattal felhígítani, és az így kapott nagyobb mennyiségű oltóanyaggal több kis LC-t is beoltani.
LC-ből jobb többet is csinálni egyszerre, olcsó egyszerű és minimális spóra is elegendő hozzá, de könnyen elfertőződhet. Házilag eszkábált mágneses keverő egyébként gyorsít és egyszerűsít a folyamaton, agitál, levegővel dúsítja a tápoldatot, aprítja a kifejlődött micéliumot így könnyebb kiszívni egy fecskendő tűjén keresztül és sokkal hamarabb és jobban elszaporodhat a sok apró darabka a majdani táptalajra kerülve is a több oltási pont miatt, nem csak a tápoldatban.
Amúgy ha egyik vektor kiiktatása sem segít (áztatás, oltóanyag csere, hosszabb kuktázás) akkor új adag gabona más forrásból még segíthet. |
| | | | |
| | | | | | | | | | elkezdetett a az üvegbe töltött gabona khmm igen, erjedni. nehéz beismernem magamnak hogy megint FAIL. nem adom fel. szóval ezt már dobjam ki és ne is pazaroljak energiát/időt arra hogy újra sterilizáljam? nem is kérdés hanem kijelentés.
Dextrózos LC készült volna, de azzal is gubanc van. eredetileg tiszta víz, és az aljára mindig leülepedő fölös cukor volt benne. mostanra megváltozott és ugyan fehér és leülepedő cucc van benne, de ez nagyobb darabos, pelyhes. ebből meg kevés van. amint tudok készítek képet.
kövi lépés deszt vagy ion cserélt vízzel fogok dolgozni. mielőtt kifutok az utolsó spóráimból.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Kössz az infót, ez hasznos volt. Grat az oldalért * * * * * |
| | | | |
| | | | | | | | | | ha csak mikroszkópikus vizsgálat céljára kell akkor nem illegális, de ha nincs szerencséd ezt személyesen is megkérdezhetik tőled, miközben a mikroszkópod keresik a szobádban. ez egyébként nem jellemző .
egy fecskendő könyebben fenn akadhat a vámon mint egy lenyomat, holland csomagokat gyakrabban átvizsgálják.. (de lehet hogy ezt már csak én hajtogatom és már nem is így van) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Hali Én egy gomba kutató vagyok:) Érdekelne ha külföldről rendelek psilocybe cubensis spórákat mikroszkópos tanulmány cérjáral, akkor az törvénybe ütközik-e??? És esetleg később lehet-e belőle valami rendörségi ügyem? Kérlek írjatok! |
| | | | |
| | | | | | | | | | szétnéztem elég sok helyen, de most látom csak hogy tényleg ott van az oldal legalján az utolsó 2 mondat kb, csak sajnos az annyira nem részletes.. egyéb problémák is vannak, pl. hogy nem férek hozzá tul sok eszközhöz de remélem estig sikerül alkotni valamit, vettem fertötlenítő sprayt amivel majd egy barátságos kis környezetet remélem ki tudok majd alakítani, de majd a részletekről csak később, egyenlőre álljon össze a kép |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szárított gombás LC-vel is lehet próbálkozni de azért nem kell rá mérget venni hogy fertőzés mentes lesz vagy egyáltalán beindul valamikor.
Helység levegőjénél fontos az is hogy ne legyen légmozgás, tisztítani hipós vízzel vagy alkohollal lehet de alkohol használata után ne használj nyílt lángot és mind a két esetben várj vagy 15 percet míg a vízpermet elvégzi a dolgát, rátapadnak a porszemek/spórák és leülepszik, ilyesmit belélegezni sem leányálom.
A legjobb talán gloveboxot vagy stillair boxot használni ami egy egyszerű karton doboz is lehet két lyukkal a kezednek meg esetleg egy fólia a tetején.
Ha megpróbálnád a szárított gombás LC-t majd szólj vissza hogy sikerült-e meg szétnézhetnél az egykalapalatton mert ezekre a kérdésekre már meg volt ott is a válasz. |
| | | | |
| | | | | | | | | | na szóval van ez a rész ami nem világos nekem LC-nél, kiszárított gomba darabbal akkor elvileg működnie kellene ennek is, viszont ha a hidrogénperoxid csak a spórák növekedését gátolja, a fonalazódást nem, akkor a mézes desztvizes oldatomhoz ha h2o2-t is rakok elvileg akkor nönie kellene a fonálnak, és fertőzödnie meg abszolut nem, ugye? illetve ha steril körülményeket akarok egy kisebb "térségben" akkor mivel tudnám azt elérni? arra gondolok h például valami antibakteriális spray vagy valami hasonló fertötlenítővel befujom a helyet mielőtt elkezdem a munkát, csak mivel? még annyit hogy valószinüleg a szárított kalap nem egybe lesz a tönkkel, vagy szét lesz darabolva, de gondolom a belsejével ugyanugy mennie kellene a mókának, viszont ami "beszerezhető" az gondolom nem természetes úton lett kiszárítva hanem pl. lámpával sütővel vagy akármivel, ez mennyire befolyásolja az eredményeket? |
| | | | |
| | | | | | | | | | A legtöbb gomba nem szereti az aromás gyantás fákat mint pl a dió vagy a fenyőfélék, cédrus, de ez nem azt jelenti hogy egyáltalán nem nő rajtuk, hanem csak nehezen/lassan tudja lebontani őket, de ez pont elég ahhoz hogy közben elfertőződjön a kultúra.
Szili István is ír a laskához is alkalmas fákról, a könyvet le lehet tölteni az egykalap alól.
Egyébként előfordulhat hogy az azurescense nőne fenyőn, a suba állítólag nő. Itt van még egy jó kinti TEK http://forums.mycotopia.net/faq-frequently-asked-questions/14997-waylits-woodlover -tek.html |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ez a legmegfelelőbb táptalaj az outdoornak: 4 liter fűrészpor 2 liter fatörmelék 480 ml búzakorpa 240 ml gipsz Sütőzacskóba teszed,ragasztani kell rá egy kis tyweket,és kukta. Keményfa nem mind jó.Tölgyet ajánlják,de szerintem necces mert nagyon magas a csersav tartalma.Nyárfa a legjobb,bár nem kemény. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszi a tippeket tester! Psylocibe cyanescens valószínűleg jobban működne. Az egyik cikkben írják a fenyőmulcsot, mint táptalajt. Úgy tudtam, hogy gyantás fák nem alkalmasak gombatermesztésre. Javíts ki, ha tévedek. Asztalostól a keményfa forgács talán jobb. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Gabonával nem lehet jól kinti táptalajt oltani, sütivel szintén, tehát mindenképp érdemes még bent beszövetni kartonpapírt, szalmát, fűrészport, szecskát vagy valami mást és azt kiültetni/elásni.
Ha a beszőtt gabona spawn kerül a földbe hamar elszaporodhat rajta valamilyen baktérium vagy más gomba fajta (penész, élesztő) és a bogarak is szeretik, sok féle tápanyagot tartalmaz sok "kártevőnek" lehet a táptalaja, a kartonpapír/ szalma/fa viszont gomba specifikusabb, más organizmus nem kedveli annyira.
Ha a fertőzött kultúrákat elástam mindig felzabálták vagy elrohadt (baktérium). A szalmás/kókuszrostos cuccok viszont megmaradtak, sőt fejlődtek és a felszínre is törtek, de végül kiszáradtak (nem locsoltam és a táptalaj szerkezete is túl laza volt az előre bekevert szalma miatt, úgyhogy hamar kiszáradt hiába volt rajta pár réteg újságpapír mulchnak, cubensis volt egyébként, szerintem van esély hogy termőre fordul, de következő évre valszinűleg elfagyna a mici.)
The.r82: Ha az LC-re gondoltál http://www.egykalapalatt.info/index.php?title=LC
|
| | | | |
| | | | | | | | | | amikor nekiálltam keresgélni találtam valami egészen fantasztikusat : http://thenook.org/archives/3462.html ez lehet hogy csak nekem új, de aki már csinált ilyet tarthatna egy élménybeszámolót, nagyon megtetszett ez a módszer
ja mégvalami, arról a kartonpapírosról tudnál kicsit részletesebb leírást adni, mert ugyan jól tudok angolul de néhány rész nem tiszta, pl hogy akkor csak simán letépem az oldalát a darabkának, fertőtlenítem és kész? vagy hogyisvanez? |
| | | | |
| | | | | | | | | | ez az utolsó tucat hsz 4 életet mentett kb, kösz, rajok vagytok |
| | | | |
| | | | | | | | | | Psilocybe azurescens( Astoria Ossip ) termesztéséhez szeretnék instukciókat kérni.(outdoor) Mivel még nem találkoztam vele, ezért a hatóanyag tartalma is érdekelne.
Egyenlőre ennyi: "Termesztése hasonló a Psilocybe Cyanescens-hez: az áttszött köles/árpa/rozs(pehely)-t feldaraboljuk, esetleg elõáztatott kartonpapírt teszünk hozzá, majd cserje alá, árnyékos helyre, sok mulcsal keverve kisebb gödörbe ültetjük, amire sok levelet, magot szórunk (még nyáron). Kimondottan szereti az Ammophila Maritima fûfajta társaságát. Száraz idõben locsolni kell. Ha a hõmérséklet 10°C alá süllyed, beindul a termõtestképzõdés." |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha nincs szaga, nem nyálkásak, tapadósak a szemek és nem is kopp száraz akkor nincs más tippem.
Szerintem fertőzés lehet, ki tudja milyen okból, talán az LC a ludas, lehet hogy az utolsó használatnál elfertőződött.
A fertőzésen vagy magas hőmérsékleten kívül (pl oltás előtt nem hűlt le teljesen, vagy oltás után volt kitéve magasabb hőnek) nem tudok másra gondolni, persze az ok ezer féle lehet, de ez a szép benne :)
|
| | | | |
| | | | | | | | | | a kuktázásnál a beindulástól számított másfél órát úgy értem, hogy feltekertük 3asra a villany "tűz"helyet, majd mikor már nagyon jött belőle a gőz, visszavettük másfelesre és onnantól másfél óra. a búza a bábolna takarmányboltból van, amit beírtam egy kalap alá is
(a második kör LCbe, amit az elsővel oltottunk be, raktunk ebből a búzából darálva, ha ez számít :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Milyen búza honnan van?
Még a nagyon félresikerült, fertőzött LC vel oltott túl száraz vagy tocsogós (az üveg alján 1 ujjnyi vízzel) nyákos akármis üvegekben is be kell indulnia a micinek.
Ha egyáltalán nem indul be akkor lehet hogy: túl száraz (kopogós), esetleg extrém szétfőtt / nyákos, elfertőződött (bakteriális vagy élesztős terjedhet el ilyen gyorsan, de ez vagy a szagából, vagy a szemek pergéséből (tapadós, taknyos szemek) kiderül)
az is előfordulhat hogy vegyszeresen kezelték, rovar vagy gombafertőzött búzát alávethetnek ilyesminek, még ha élelmezési akkor is, ha nem teljes kiőrlésű lesz annyira nem törődnek vele mert a toxinok a mag külsejében, a búza korpában maradnak. De ez nem valószínű.
Szerintem elfertőződhetett, a kuktázási idő elég rövidnek tűnik, 1.5-2 óra biztonságosabb onnantól számítva hogy a legmagasabb fokozaton kifújta a gőzt. |
| | | | |
| | | | | | | | | | kétszer oltottunk búzát, mind a kétszer behalt a dolog, mi lehet a gond? elmondom, hogy csináltuk:
búzát beáztattuk 1 nappal a kuktázás előtt, aznap felraktuk főzni, először kb 40-50 percre, másodszor kb 1 órára vagy vmivel több. a második alkalommal a főzés után szerintem elég puha volt és sok szem szét is nyílt. fogtuk a főtt gabonát, egy részét betöltöttük üvegekbe, másik részét szárítottuk kicsit és úgy. tetejére vágtunk tyveket és spárgával rákötöttük majd kukta, beindulástól másfél órára. lehülés után belőttük őket LCvel, ami biztos jó, mert átoltottuk anno új LCkbe, amik szintén kikeltek.
nos ennyi...a búzán először 2-3 hét után sem volt semmi, most 1 hét telt el és ezen sem látszik :/ |
| | | | |
| | | | | | | | | | LC-t csinálni abból a szempontból nem jó ötlet, hogy ha csak egy pici fertőzés is volt a fecsiben, az a két év alatt elszaporodhatott annyira, hogy az LC-ben tápanyaghoz jutva hamar tovább szaporodhat annyira, hogy oltás után nagyobb területet hódíthasson el a gombától kolonizálás közben, magyarul elfertőzze a kultúrát.
Viszont ha a fecsiben desztillált víz van a fertőzéseknek nem lehetett (akkora) esélyük a szaporodásra. Ha nem keltek ki a spórák a fecsiben akkor valószínű hogy a víz desztillált, de legalábbis alacsony oldott szilárd anyag tartalmú, ami nem biztosított elég tápanyagot ahhoz hogy a spórák kikeljenek. Csapvízben még hűtőben is kicsíráznának a spórák.
de mivel az LC-hez egy minimális mennyiségű spóra is elég érdemes csinálni párat, hátha sikerül valamelyik.
Amúgy kultúrát szerintem karton papírral is viszonylag hatékonyan lehet tisztítani Csak sterilizálni kell egy ragasztóktól megtisztított karton papír darabot, petribe rakni, innentől ugyanúgy lehet kezelni mintha agar-agar lenne, persze kicsit nehezebb vagdalni, meg lehet hogy megbújik egy két fertőzés a papírban, de egy egészséges cikket kivágva és ugyanilyen papírra költöztetve _idővel_ le lehet tisztázni egy kultúrát.
Ilyesmi http://www.shroomery.org/8512/Cardboard-Cloning-Tek egy kis módosítással (csak a kartonlap a hullámos rész nélkül) |
| | | | |
| | | | | | | | | | hát egy próbát szerintem mindenképp megér szerintem csinálj belőle LCket vagy agaros cuccot |
| | | | |
| | | | | | | | | | van egy 2 éve rendelt fecsim. sajnos nem volt mindig hűtött helyen tárolva. mit gondoltok, érdemes még vele próbálkozni? köszi |
| | | | |
| | | | | | | | | | üdv, olyan kérdésem lenne hogy probált e már valaki szárított shroomot agar-agar módszerrel klónozni, vagy ha nem akkor elméletben egyáltalán lehetséges e? és ha igen akkor hogyan kell? tud e valaki erről infot? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha hosszú pókhálószerű ritkás szálak akkor cobweb, ha nagyjából egy középpontból nőnek sugár irányban és a szálak rövidek akkor micélium lesz.
Ha holnapra láthatóan sokat nőtt és sikerült H2O2-t szerezni akkor azzal, ha nem akkor a fertőzött réteget lekaparva meg lehet próbálni kipucolni őket.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | naszóval, közben lehet, hogy nem is penész, hanem az a izé amiből nem lesz termőtest...de lehet mégis fehérpenész....nemtomnemtom
más elszineződés nincs rajt a...olyan cuccok vannak benne, aminek ilyen aranysárga csillogó IS a felülete...mintha valami gabonaféle is lenne benne, de az aranysárga cumó...
szaga nem rossz......
nincs fényképezőgép a közelben....ááááááhhh... egy ilyen kis dobozkában van, mint egy családi adag jégkrém és a legalján perlit van, a tetején a takarórétegen, csak ez a pitypang szerű fehér szőrszerű izé van rajta, nem látom a vastagabb micéliumszálakat, azok csak alatta, az oldalán meg belül vannak....
Ready to grow cucc.....le kéne az induláshoz kaparni a tetejét ? (eddig nem kellett,de az másmilyen táptalaj volt meg töknemilyen)
Most éppen hidegsokkolok, de lehet nem kéne.... mikor kezdjek el aggódni ha nem indul be ? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha nincsenek pin-ek, és nincs átszőve a takaróréteg megpróbálhatod egy tiszta kanállal vagy lapáttal (ki tudja a tied mekkora :) ) lekaparni a felső réteget.
Valószínűleg túl nedves volt a takaróréteg és nem volt elég a légcsere/szellőzés. Miből van és mi van alatta?
|
| | | | |
| | | | | | | | | | SEGÍTSÉG! Pókhálós penészgomba a beszőtt fasza gombatelepem tetején lévő takarórétegen.
Hidrogénperoxidom most nincs kéznél, alkoholok vannak (ipa,etanol,denaturált)
Mit tegyek ????? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sajnos azt kell mondjam a második agar próbálkozásom is teljes csőd, senki ne próbálkozzon az általam leírt összetevőkkel. Egy teljesen kemény, átlátszó zselét kaptam, amiben még némi fertőzés is csak hetek alatt tud kifejlődni, az élő micélium ill. a fekete spóracsomók se mutatnak semmi életjelet. Sámánt kérdezném h pontosan miből állítottad össze a malátakivonatos agart? Van benne szőlőcukor pl? Megpróbálom vmi pékségből beszerezni a kivonatot. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nem para.Én mindig így hűtöm.De ha kirakod a hidegre 1 óra alatt ott is lehűl. |
| | | | |
| | | | | | | | | | köszi mindenkinek a tippeket, sajnos azóta se változott semmi egyébként egyszerre dolgoztunk mind2 fajtával, mindegyik LCt ugyan úgy csináltuk és ugyan azzal mértük a mennyiségeket, ráadásul nem is az első 4be oltottuk az 1iket, utolsó 5be pedig a másikat, hanem össze-vissza...nem tudom, mi lehet a gond :( majd megszagolom, mielött kiöntöm, hátha abból rájövök valamire :)
amúgy szerintetek mennyire jó ötlet a kuktát mondjuk 1 óra hülés után (vagy amikor már nem forró kívülről maga a kukta) hideg vízbe rakni? és ha ez nem para, mennyi ideig kell így hűteni az egyébként 3-4 óra helyett? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Vki meg tudná mondani malátakivonatot hol lehet kapni, illetve milyen néven keressem mert így nem bukkantam rá. (ja, a korábbi agar próbálkozás behalt, még a fertőzés is nehezen fejlődött ki 1-2ben hosszú hetek alatt :-) ) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszi a válaszokat. Első hullám amúgy, nekem se tűnik penésznek, de majd mondom a piszkálós próbát. A páratartalom szerintem is lehetne több, nem is értem, hogy perlittel miért nem nedvesedik be neki rendesen, bár gomba így is nő... |
| | | | |
| | | | | | | | | | Innen kékülésnek tűnik, de ha kicsit megdörzsölöd egy tiszta fülpiszkálóval és nem kenődik el, vagyragad a vatta pamacsra akkor nagyon valószínű hogy csak kékülés.
Azokat a téglalap alakú kivágásokat főleg ha több is van lehet érdemes lenne kitömni polifillel vagy vattával, lehet hogy túl sok van belőle.
Ha letermettek, egy kiadós dunk biztos segíteni fog. Hányadik hullám?
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Vagy az amit Cup_of_tea írt, vagy a táptalaj szárad, és ahogy a vermi darabok szikkadnak a süti deformálódni kezd, ami miatt a micélium is sérülhet. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szerintem a légmozgás túl nagy, vagy a levegő túl száraz. Egy párásítás, vagy mérés valami jobb mérővel, vagy kevesebb szellőztetés nem árthat. P
De Tester véleményét megvárnám, vagy más szakértőbbét. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nem lehet, hogy a spórával volt vmi baj? Vagy valami nem stimmelt neki....bár ezt kétlem. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Lehet hogy fertőzött lenyomat, ilyenkor sokan erre gondolnának, ha tényleg minden úgy van ahogy van. De lehet a tápanyag koncentráció, lehet hogy a beoltásnál vagy előkészítésnél a két fajtával külön és egyszerre dolgoztál akkor az egyiknél még jól csináltál valamit, a másik már nem.
Egy LC-ről ránézésre sokszor nem lehet megmondani hogy fertőzőtt e vagy nem. Szóval sokminden lehet és az ok valószínűleg a részletekben bújik meg valahol, ilyen kis számoknál még véletlen is lehet, még akkor is ha nem valószínű.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Adott 2 különböző fajtájú spóra (de mindkettő PC), 9 db egyszerre és ugyan úgy elkészített LC, ugyan ott, ugyan úgy inkubálva. Mitől lehet, hogy az egyik fajta 4/4, a másik 5/0 arányban csírázott ki és ez 2 hét elteltével sem változott? (fertőzésnek nyoma nincs) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Mit értesz a 30/24 alatt? Optimális hőmérséklet kolonizáláshoz és termőtestképzéshez?
Az optimális hőmérséklet a legtöbb cubensis esetében mind ezek körül az értékek körül mozognak, a 30 helyett én alacsonyabb levegő hőmérsékletet javasolnék, 27-28 fokot, főleg ha alulról melegített az inkubátor. Ilyenkor a táptalajok pár fokkal melegebbek lehetnek mint a levegő és 30 felett már problémák adódhatnak.
A termőtest képzés és a kolonizálás is végbemegy pár fokkal magasabb vagy alacsonyabb hőmérsékleten is, legfeljebb pár órával vagy nappal lassabban.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | szevasztok!
a kérdés az lenne,hogy z-strain termesztéshez mit javasoltok?egy szalmás zsákos teken gondolkodtam illetve úgy tudom ,hogy 30/14 kell neki.esetleg van már valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban?
|
| | | | |
| | | | | | | | | | perlit, vermikulit és tyvek eladó beszerzési áron, írjatok az itt megadott mailemre |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha vki tudna nekem segíteni abban, hogy hol lehet vermikulitot venni, leszámítva a shopokat, nagyon megköszönném, ha dobna nekem egy mailt!!!
Köszönöm! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Igen, ez már egy ideje úgyis aktuális volt, de még csak a héten értem rá regelni és próbaszerkeszteni náluk. Most pedig felraktam a linket e topic és az EVER GREEN fejléceibe, valamint a Kapcsolatok közé. Testernek még lógok egy elmaradt válaszméllel, de addig is nagy grat az oldalakhoz! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Gén! Tester kb minden második hozzászólásában az infót továbbítja, a Gomba termesztés és az EVERGREEN témákban. bele tudnád szőni az egyszerűség kedvéért a témák fejlécébe a linket? |
| | | | |
| | | | | | | | | | sziasztok, valamelyik advanced grower segítségét szeretném kérni, már egyszer végigolvastam vagy sokezer kommentet itt, megnéztem videok tömegét, de mégis valaki magyarázza el nekem, hogyan érdemes nekivágni ennek az egésznek, vermikulit és perlit helyett milyen, szinte bárhol kapható hozzávalót lehet használni hogy mégis a legsikeresebb legyen az első próbálkozás. azt hallottam az első mindig fáj :D szóval igazából sok apró hasznos tanácsra lenne szükségem, konkrét dolgok pl : egy fóliás lenyomatot hány üvegbe érdemes szúrni, a fertőtlenített üvegeket meg kell várni h teljesen kihüljenek, vagy ha még érezhetően meleg egy picit már lehet e szurni? mik a legfontosabb jelei ha gebasz van? pl 1hét mulva nincs semmi, elsárgul az üveg.. jobb pohárba szurni vagy beföttesüvegbe stb.
mailt is írhattok nyugottan, linkelni inkább ne, személyes tapasztalatokra lenne szükségem :) köszi |
| | | | |
| | | | | | | | | | köszi durbints, megnyugtattál egy kicsit, mert hát igazad van, csak hall az ember ilyen olyan sztorikat, ami után eléggé elmegy a kedve, de szerencsére úgy néz ki sikerül megoldani :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | chemence: nemgáz a levél külföldről, sztem szinte mindenki igy szerzi a spórát... |
| | | | |
| | | | | | | | | | hát egy ismerős ismerősének az ismerősének az ismerősénél :) oltottunk LC-ket...amit lehetett elb.sztunk, de remélem azért lesz belőle valami :) (ki gondolta volna, h a hipó leoldja az egyébként atomdurván ragadós, széles "szig"szalagot, ezzel elrontva a gloveboxot :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | slusszpassz :)
airborn: elkezted már a tekkelést? |
| | | | |
| | | | | | | | | | köszi a tippeket srácok, odafigyelek rá, mert annyira nincs sok vermim, h pazaroljak is. Am airborn, ez az egyik lyuk alulra másik felülre nem lehet hülyeség, mert a dobozban párával telített levegő van.így ha felül beáramlik a friss levegő, ez a nehezebb párás, co2-s levegőt ami nehezebb alul kiszoríthatja, egy természeters keringést biztosítva, de ez csak egy tipp, és nem tudom helyettesítheti e legyezgetést... |
| | | | |
| | | | | | | | | | De ne tekerd fel maxra vagy jobb ha mikrózod, nekem sütőben max fokozaton szénné égett a vermi! |
| | | | |
| | | | | | | | | | ha a vermikulit sokat állt és nem vagy biztos a tisztaságában akkor tedd sütőbe és fertőtlenítsd. az infót Jonny-tól kaptam és tovább is adom. |
| | | | |
| | | | | | | | | | sziasztok! úgy gondoltam belevágok a dolgokbaés mivel új vagyok itt, egy pár tanácsra lenne szükségem mielőtt nekifognék a kiscicákhoz:) szóval az első, h sima PF-tekket szeretnék alakalmazni, van hozzá cuccos is, csak a vermi kicsit állott.száraz, szobahőmérsékletű helyen van, kb 2-3 éve:) ettől berohadhat a dolog? a másik, h külföldről levelet kapni szerintetek okozhat kellemetlenségeket? sima, diszkrét, vékony levél...semmi fecsi remélem nem sértettem meg semmi irányelvet, igyekszem diszkréten fogalmazni.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | ha egy nagy doboz aljára, a perlit réteg fölé fúrok lyukakat, két oldalára, amiket tyvekel leragasztok, az elég ahhoz, h ne kelljen legyezgetni? és a lyukakat érdemes egyik oldalon fölülre fúrni (ilyet is olvastam valahol) vagy inkább mindkét oldalon alulra? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Üdv, jó látni h az öreg motorosok sem hagyták magukra a fórumot :-) Ha 5-6 nap szokott lenni akkor még nincs veszve semmi. A hőmérséklet érdekes kérdés, a shiitake-nak 25-27 fokot írtak, de elromlott a hőmérőm úgyh most a legutóbbi alapján érzésre inkubálom. A malátakivonatot még nem próbáltam, ennél a PDA-nál meg nem írtak szűrést, de a következőnél megpróbálom hátha segít a dolgon. Kösz a tippeket! |
| | | | |
| | | | | | | | | | Udv mindenki, Ujra itt:)
shroomy: 27-28 fokon sotetbe 5-6 nap mire elkezd novekedni a micelium. En nem hasznalnam egyik tech-et sem amit az alabbiban irtal.
Malata kivonta boven megteszi. Amikor barmilyen agart keszitesz illetve kuktazol lekell szurni mert karamelizalodik, valoszinu hogy azert csomosidik. Kuktazni 45 pericig utana leszur es megint kukta 45 percig.
4g malata kivonat 100ml vizhez. 5-6ik napon mar lathato a rizmophoric micelium, szepen elvalasztod a szektort es bele helyezed egy ujjabb petri cseszeben. Hamarabb fog fejlodni utana. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Mikroszkóppal már lehet hogy látnád, úgyhogy türelem. Egyebet nem tudok mondani. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Üdv! Amire nem találsz választ itt a fórum hsz-ekben, vagy az egykalapalatt oldalon, azt nyugodtan megkérdezheted itt a fórumon is, ált segítenek az emberek ha tudnak!
Nekem pl van egy igen konkrét kérdésem advanced growerekhez: Úgy tudom 3 nap után már látszania kellene az agaron a növekménynek. Nekem a 3,5 napja oltott petri csészék semmi változást nem mutatnak.. Vajon mitől lehet? Érdekes egyébként, hogy az agar amit kevertem szinte teljesen áttetsző, nem olyan sötét színű mint a legtöbb videón/képen. Illetve mitől lehet, hogy akármennyit is kevertem sterilizálás előtt a cuccot, egy része leülepedett az üveg aljára és bekocsonyásodott.. (emiatt lehet h nem lett jó az összetétele??)
Ja, az agar keverék összetevői (neten találtam konkrét PDA készítmény összetevőiként): - Potato starch 4.0 g (burgonya keményítő) - Glucose 20.0 g (szőlőcukor) - Agar 15.0 g - Distilled water 1.0 L
Van egy ilyen verzió is,de ezt még nem próbáltam:
1000 milliliters (1 liter) water 300 grams of potatoes (i. e. the broth from boiling potatoes in 2-3 liters of water for 1 hour) 20 grams agar agar 10 grams dextrose 2 grams yeast 1 gram peptone (optional, soybean derived)
Remélem találkozott már vki hasonló problémával, elég tanácstalan vagyok.. |
| | | | |
| | | | | | | | | | üdv, szeretnék kapcsolatba lépni egy olyan emberrel akinek már régebb óta bennevan a gomba termesztésben, szeretnék pár kérdést feltenni neki, írjon már rám egy emailt aki segítőkésznek érzi magát. köszi! the.r82@gmail.com |
| | | | |
| | | | | | | | | | szegasztok! Tester most találtam rá az egykalapalatt-ra, még csak egy cikkat olvastam el, de le a kalappal :) megy is akedvencek közé |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszi Tester, Shroomy!!!!!!!!!
Remélem érdemes lesz várni................ |
| | | | |
| | | | | | | | | | Majd dokumentálhatnád az eseményeket, akár az agar készítéstől elkezdve is, pár képpel esetleg.
Volt egyszer egy zsák teszkós laskám de túl sok vizet adtam hozzá és beposhadt :)
Amúgy a zsákokat ki szokták szurkáni, a páratartalmat meg permetezéssel lehet emelgetni ha nincs rá más mód, amennyire én tudom. |
| | | | |
| | | | | | | | | | http://denesotto.hu/termekek#6 A legtöbb bioboltban ill nagyobb áruházakban megtalálható. Én megpróbálkozom majd vele, csak nem lehet az arányokat nagyon elrontani.
Te már termesztettél egyébként fán élő gombát? Úgy döntöttem, h nem veszek csírát hanem termőtestet fogok klónozni (ennek persze vannak hátrányai is, pl nem ismerem a pontos fajtát, így a neki szükséges körülményeket sem), viszont ezzel a sütis módszerrel még mindig vannak kétségeim.. Az a baj h étkezési célra termesztett gombáról lévén szó nagyon keveset hoz ez a módszer. A legjobb lenne zacskóba pakolt táptalajra oltani - ami még menne is - de nem tudom milyen körülmények kellenének a termőre fordításához. Itt van egy link, de pl hogy éred el, h miután leszeded a zacsit a beszőtt táptalajról, az ne száradjon ki? http://www.gombajo.hu/download/Shii_termesztesi_utmutato.pdf
A Lets grow mushrooms videoban pl jol elmagyarázza hogyan csináld meg a zacsit, de h utána kilyukasztja vagy leszedi róla, permetezi vagy beáztatja, arra már nem derül fény.. |
| | | | |
| | | | | | | | | | A keményítő működne de az adagolással nekem is gondom van. Krumpli keményítőt sem találtam még csak kukoricát.
Ha megnézed az agar recepteket mindegyik kb ugyanakkora százalékban tartalmaz tápanyagokat, ehhez lehetne viszonyítani.
Krumplifőzéssel sem lennének valami pontosak az arányok úgyhogy...
Ahogy Shroomy mondta a 2-3. héten már kéne látni legalább csomókat. Hogy néz ki a süti? bolyhos? bőrősödő? volt hempergetve vermibe vagy ilyesmi? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ugyan nem engem kérdeztél, de sztem várj még vele, be fog indulni. Ha 3 hét után sem történik semmi, esetleg egy dunkolással megpróbálkozhatsz.
Más:
A PDA (Potatoe Dextrose Agar) receptje úgy szól, hogy az agar por illetve a szőlőcukor (dextróz) mellé egy bizonyos mennyiségű krumplinak a lefőzött leve kell. Namost abban a lében keményítő van ha jól tudom. Szerintetek működne ha ezt sima boltban megvásárolható burgonyakeményítővel helyettesíteném? Egyszerűbb lenne, csak nem tudom az adagolást.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Tester! Megtudnád mondani nekem hogy maximum mennyi idő alatt válik termővé a pf süti? Ha a körülmények ideálisak, fertőzésnek nyoma sincs de másfél hét alatt semmi lényeges változás nem történt. |
| | | | |
| | | | | | | | | | sajnos nem tudom honnan indult a gomba gombásodása. az első tünet az hogy nem fordult termőre, a második a szaga(orromat szinte bele dugva) aztán a plusz vermi alatt a bűnjel. szélekről biztosezdődött nem mert ott épp volt.
nem baj időm van,több kevesebb kiindulási anyagom is, kitartás meg épp fejlődik. tapasztalatok levonva, szilveszter becélozva. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha zöld penész, és ha jól emlékszem tiszta vermi casing akkor gyanús.
Honnan indult, szélről, középről, több pontból?
Zöld penésznek nem kéne annyira szeretni a vermit, lehet hogy el volt ázva, lehet hogy a táptalajból indult, lehet hogy a vermid penészes.
Lehet hogy egy sütés nem ártana neki legközelebb. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Oké, ha kell benne segítség szólj, én már benne vagyok rendesen, csak az érzék hiányzik hozzá.
Authorized: látod milyen kár hogy nem vagy aktív szerkesztő...
|
| | | | |
| | | | | | | | | | a macsakalmot tudom ajánlani. sajnos befuccsolt a produkció, mert a túl vastag casing alatt bepenészedett. de a terráriumot nem ürítettem ki. Még mindig 90% os a pára tartalom, pedig nincs is lecsukva a vödör!
tester, félig kész a tek fordítása, most tanulom a szerkesztést. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Nem fogsz kapni! Idén januártól betiltották. |
| | | | |
| | | | | | | | | | üdv,sziasztok. szeretnék gratulálni az egykalapalatt honlaphoz! végre megértettem,átláttam felfogtam:) amit olvasok. kösz tester. úgy gondoltam lehet kipróbálom magam,s mint tudjuk az első és legfontosabb... szóval,az volna a kérdés mivel rendelni nem igazán akarok,Bécsben busiban kapok-e spórát? ha igen akkor az javasolnátok,teszt szinten?honlapjukon a cubensist kidobta.. köszönöm |
| | | | |
| | | | | | | | | | Jaja, köszi, vmi ilyesmire gondoltam én is. Fogom, agarrol sima rozsra oltok, megvárom míg beszövi, összerázom, bele egy fecsi desztvíz, összeráz, kiszív és mehet is a sütikbe.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Ez a gomba csíra tulajdonképp beszőtt gabonaszemeket és/vagy fatipliket takar, angolul "spawn".
Ugyan az mint egy beszőtt, kolonizált táptalaj, például PF süti.
A csírát hozzá keverjük nagyobb mennyiségű táptalajhoz (nagykönyvben 3-10% csíra, de minél több annál nagyobb az esélye a sikeres szövésnek), ami aztán átterjed a szubsztrátra. Az is egy nagy csíra lesz, csak már termőblokknak hívják, merthogy termőre is lehet fordítani, nem úgy mint a beszőtt gabonát vagy fatiplit.
Akár agarról, akár termőtest darabról, akár csíráról indítasz PF süti oltásához kultúrát, célszerű először LC-t csinálni belőle.
(Amúgy ha egy termőtest darabkát sikerülne viszonylag sterilen bedobni egy ilyen süti tetejére az is beszövődne csak sok idő alatt, ha folyadékkal oltasz az jobban eloszlik a táptalajodban és a szövés is hamarabb lefolyik. )
A vásárolt csíráról és a gombatestről is ugyanúgy, biopsziás módszerrel egyszerűen és sterilen ki tudsz emelni egy darabot, ezt már csak egy LC-be kell belőni, és megvárni míg kifejlődik. Ilyenkor egy mágneses keverő is jól jön a kultúra aprításához és a víz levegőztetéséhez, minden szükséges infót, mint ahogy azt is amit most itt olvashattál megtalálod az egykalapalatt.info -n is.
MEDMEN ötlete alapján ,ha minden jólmegy nemsoká kiderül, hogy beválik e LC-ként az infúzió.
Az LC-s infúzió meg a hajszárítós fűtés is két olyan magyar agyból kipattant ötlet, ami a külföldi pár ezer gombás fórumosnak még nem jutott eszébe, pedig leegyszerűsíthetné a dolgokat. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kösz a linkeket, ezen a gombaforumon is vannak érdekes dolgok. Őszintén szólva nem tudom h ez a csíra mit takar pontosan (gondolom vmi oltó közeg) és hogyan tudnám alkalmazni. Sajnos kertem nincs, így a tönkös megoldás biztosan kilőve.
Amivel meg szeretnék próbálkozni: PF sütihez hasonlót csinál az ember 80% forgács/fűrészpor illetve 20% rozs/korpa keverékkel, majd erre olt. Ha beszőtte gyk ugyanúgy kell termőre fordítani. Ugyan nem fog nagy mennyiséget hozni, de először szeretném tudni h működik-e a dolog. Bár azon még nem gondolkodtam hogy agarról hogyan oltok be egy ilyen sütit.. Itt van a leírás angolul ha érdekel részletesebben: http://www.freesporeprints.org/smf/index.php/topic,186.0.html |
| | | | |
| | | | | | | | | | Itthon is van kereskedelmi forgalomban shiitake csíra, még neten is rendelhető ha jól emléxem, de a termőtest tovább szaporításával is meg lehet próbálkozni.
ez a fajta kertészboltokban is kapható, 1000 ft körül van https://www.zki.hu/hazi_gomba.htm
a tuja.hu-n nemrég még megrendelhető volt ue. http://www.tuja.hu/catalog/product_info.php?products_id=470
5 literes kiszerelésben: http://www.gombaforum.hu/index.php?c=ceg&this=5
Keményfa forgácsot magad is készíthetsz egy balta vagy egy kés segítségével, egyébként meg asztalosnál, fűrésztelepeken lehet érdeklődni.
A hurkapálcika is jó lehet, ha nem fenyőből van, utána kellene járni, persze inkább csak csíragyártásra, kis mennyiségek.
Szalmát is lehetne ballasztként használni, azon is terem de csak gyéren.
Milyen módszert találtál? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Kettő kérdésem volna, ha vki tud segíteni:
Hol lehet szerintetek keményfa forgácsot szerezni? Shiitake gomba termesztéséhez kellene, olvastam egy módszert és kipróbálnám. A másik kérdés pedig, hogy mivel most épp nem találtam a http://www.freesporeprints.org -on shiitake lenyomatot, szerintetek megvalósítható lenne, hogy veszek pár db nyers gombát az üzletben, majd ezt klónozom agaron? Elvileg működni kéne, csak nem tudom azzal h áll pár napig a gomba lesz-e vmi baja. (sterilnek tudom h nem steril, de ezért is tenyészteném ki agaron először.) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Akkor ezért cserébe befejezhetnéd a szalma tek fordítását :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | nabizony adtál egy ötletet, leszedek a casingből.
van hozzá ezüst kés, az jó vérfarkasok és fertőzések ellen.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Milyen vastag réteg?
A vermi magában nem valami jó, főleg mikroklímát teremteni, túl durva, a rostos anyagok mint a tőzeg vagy a kókusz rost jobbak ilyen szempontból.
Azok a termesztők akiknek én ámulni szoktam a mennyiségen/egyenletességen mind keverve használják 50/50 vermi kókusz vagy vermi tőzeg, egy kis mésszel pH buffernek.
Egyszer a dobozom egyik fele casing, másik casing nélküli lett, és a nélküli jobban termett mint a casinges, úgyhogy azta következtetést vontam le hogy sok minden közrejátszhat ebben.
Vastag casing rétegnél nincs elég szellőzés a mici közvetlen felszínén, a CO2 ottragad, a pinek nehezebben indulnak be, a casinget meg táptalajnak tekinthetik, vagy szimpla vízforrásnak, ha szomjasak, így lehet hogy előbb olyan micéliumok szövik be amik vízhordásra alkalmasak, aztán ezeknek át kell még állniuk a csomósodásra. ...ezek elég messzemenő következtetések voltak, de így fogom fel jelenleg.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | tőzeg lett volna a legjobb de szimplán vermi. még mindig nem akar még pinnelni sem. ahol kibukkant a mici ott már elkezdett összepunnyadni:( :( :(
|
| | | | |
| | | | | | | | | | Ha volna kedved beírhatnád az ilyen dolgokat az egykalapalatt.info -ra is, itt hamar elvész ahozzászólások között, pedig sok emebernek hasznára vállhatna.
Miből van a casinged?
Egyébként nem nagy baj, overlay -nek hívják.
Ha a gomba egy foltban átszőtte a réteget, az azért hátrányos mert a pinképződés nem lesz egyenletes, a folton vagy hamarabb vagy kicsit később fognak pinek fejlődni, mint a takaróréteggel fedett felületen, de ez az esetek többségében nem oszt nem szoroz, a veszteség minimális.
Patchelni szokták de erről is van már némi infó a kalapalatt fórumán.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | mennyire baj ha a casingelés után nem tettem elég hamar terráriumba? áttört a micélium a felszínre és onnantól még 3-4 napig maradt úgy.
kipróbáltam a párásítás céljából a macskaalmot perlit helyett és tökéletesen 90%-100% között van a higrométer. kicsit könnyebb beszerezni, mert nem kell megvenni 50 lityit.
|
| | | | |
|