|
Legfrissebb hozzászólások (1083 - 1102) (Témakör: Gomba termesztés)
| | | | | | | | | | Ha végighúzol egy fültisztító pálcikát a színezett részen és a szín ráragad a vattára akkor penész, ha nem akkor csak bekékült. Mi az a trutyi a tetejükön? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Szerintem sem a degeneráció hanem a fertőzés lenne a gond, de amúgy szoktak ilyet csinálni főleg letermett sütivel, az általában tisztább meg könnyebben is tisztítható.
Ha nagyjából steril körülmények között teremne, vagy nem is terem le hanem az oltás és a g2g transzferek így néznek ki hogy spóra->1l gabona->10l gabona->100l gabona->1000l gabona akkor még nincs észrevehető degeneráció.
Amúgy a legtöbb terméshullám cubensisről azt hiszem 10 vagy 11 volt de valószínűleg vegyszereket is segíthettek benne.
LC-nél meg könnyen át lehet lépni a sokadik generációval járó problémát ha a mester kultúrát, azaz az első LC-t csak LC-k oltására használjuk és csak ezekkel oltunk gabonát így az oltóanyag mindig csak második generációs lesz, a mester kultúra meg eláll a hűtőben.
Még jobb egy gomba vagy micélium darabka desztillált vízben hűtve tárolva, vagy agar-agaron kémcsőben, mert ezek biztosabban maradnak sterilek, és bármikor lehet belőlük gyártani egy mester LC-t, így egy törzs vagy klón éveken keresztül fenntartható.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | én a letermett dolgokkal nem foglalkoznék, szerintem durván megnő vele a fertőzés esélye |
| | | | |
| | | | | | | | | | a letermett gabonát hozzá keverni a strilizálthoz 1:8-10 arányban, ezek szerint nem akkora hülyeség? de nem lesz-e idő után degenerált a kalapos a sor dns átírástól? mint a sokadik generációs LC esetében?
|
| | | | |
| | | | | | | | | | hella, rég jártam erre, remélem mindenki sikeresen növesztget :) ismerőssel történt jópofa dolog, gondoltam megosztom veletek:
srácék tartanak lovakat és a trágyát egy kupacba gyűjtik meg letakarják fóliával hogy ne terjedjen a szag a letermett táptalajt ehhez szokta hozzá borítani, mondván hogy kuka úgyis, egy szép napon faterja gondolta elviszi már a trágyát és leszedve a fóliát látta, hogy az egész rakás totál fehér - micélium, nem beszélve a fólia lyukain/szélén kinőtt kalaposokról, srác azt mondta ha 1 kg gombát nem tudott volna leszedni akkor semennyit... mindenesetre nem tűntek egészségesnek, így a szüret elmaradt, meg hát a fater is ott volt :D |
| | | | |
| | | | | | | | | | közben kiderült hogy nem az :) |
| | | | |
| | | | | | | | | | Csak ha a fecsiket nem egyszerre csinálod az oltással, mert mondjuk nem használod el az összes fecskendőt egyszerre, akkor illik sterilizálni a tűt mielőtt oltanál vagy újra oltanál vele.
Két süti között is szokás lángolni a tűt, mert ha az egyik süti fertőzött volt, az a tűvel együtt átkerülhet a másikra és megfertőzheti. |
| | | | |
| | | | | | | | | | hát én steril tűt vennék nem gyujtogatnék.. mindegy kösz az infot |
| | | | |
| | | | | | | | | | Én az alkoholos permetezést azért nem ajánlanám mert általában nyílt láng is jelen lesz ugyan abban a helységben (tű fertőtlenítéshez) és ez, főleg egy kis zárt térben könnyen robbanáshoz vezethet. Több termesztőre is rárobbant már a glovebox emiatt. Ahol később nyílt láng is lesz ott nem érdemes alkohollal permetezni, meg egyébként sem szükséges.
Permetezni lehet sima vízzel is, ilyenkor a cél csak az hogy a levegőben lévő szemcsék nagy része a permet cseppekhez tapadjon és lecsapódjon a falra, asztalra, glovebox oldalára ami hipós vízzel már könnyen fertőtleníthető ha kell.
Amúgy a külföldi fórumokon a nagy gombászok ha gloveboxot használnak sima szappanos vízzel mossák ki. A lényeg úgyis csak az, hogy abban a kis zárt térben a levegőben lévő penészspórák hamar a nedves alj és oldalrészekre tapadnak, így munka (mozgás) közben a levegőt felkavarva sem kerülhet már több fertőzés a levegőbe. Persze az a biztos ha a glovebox is le van fertőtlenítve hipós vízzel.
Az LC-re azt szokták mondani hogy kb fél évig jó. Ehhez azt is jó tudni hogy desztillált vízben több éven keresztül is eláll egy micélium darabka. Ha teljesen steril az LC akkor viszonylag sokáig életképes maradhat, de mivel ilyet nehéz csinálni házilag, hamar számottevően elszaporodhatnak benne a fertőzések, amik egy egy oltóanyag vételnél is bekerülhetnek.
Amúgy ezek mind le vannak írva az egykalapalatton az LC cikkben. Olcsó könnyen beszerezhető sütinek szalmát, kókuszrostot tudnék elképzelni egy kis gabonával vagy trágyával kiegészítve. A gabona, valószínűleg a kukorica sem fog termőre fordulni önmagában, kell mellé valami víztartó anyag vagy takaró réteg. |
| | | | |
| | | | | | | | | | a h2o2 a micéliumot nem bántja de a spórát igen most olvastam hogy az etanol 70%os oldata már megöli a baktériumokat, ha van otthon "tiszta szesz" vagy tudsz intézni valahonnan akkor ilyen spraybe összekeverheted és befujkálhatod előtte a térséget, de lehet kapni fertőtlenítőszereket is egy-két ezer forintért, szerintem nem hülyeség.. főleg ha nincs glovebox.. próbálj meg lezárni egy kis területet egy zsákkal vagy fóliával, pl a szekrényen, kicsit hülyén fog mutatni, nem lesz steril, de jobb mint a semmi ( +ajtó ablak bezár, alkar is fertötlenít, esetleg maszk, kevés ember a közelben )
lc-hez még annyi kérdésem lenne, hogy az meddig jó? mármint azt értem hogy hagyni kell neki időt amig elkezd nőni, de ha pl ahogy mondtad h ottfelejtjük valahol, nem pusztul el vagy valami? ( ja és ez agarra is, ha elkezd nőni akkor az benövi az egész petricsészét, de az utána meddig áll el? ) a fertőzést hogy látjuk meg az üvegekben? pl milyen szinű vagy mit kell keresni?
na és a főatrakció, ha mondjuk mindez megvan, lc vagy agar mindegy, akkor utána lőni kell egy sütit vagy valamit.. engem az érdekelne hogy mi a legegyszerűbb "süti"? mármint tudom vermikulit meg ezek, de engem az érdekel hogy mondjuk egy 2decis befőttesbe félig kukoricát, sterilizálom, az már elvileg jó nem? vagy esetleg azt is megkeverni utána valami cukorral meg mondjuk barnalisztel vagy ilyesmivel? az lenne a lényeg hogy a legközelebbi boltból mindent össze lehessen szedni, tud valaki egy receptet? :] |
| | | | |
| | | | | | | | | | Tester: Úgy gondoltam a szigetelést, hogy a doboz oldalán egy vonal mentén lévő lyukakat beborítom vatelinnel, amit vastag ragasztószalaggal alul-fölül a dobozhoz rögzítek.
A sterilizálás fazékban több órán át tartott, a tűt minden oltás után lángba tartottuk, vszeg a glovebox hiánya tette be a kaput - a helyszín egy körgangos belvárosi ház, szomszédok révén (gondolom) tele penésszel.
Ha fertőzött az LC is H2O2-dal lehet segíteni rajta? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Megmenthető igen.
Egy LC-ben akár már 1 nap után is látható a növekedés, dextrózosban lehet több hét is. Ha nem kell a hely vagy az üveg és nem lenne mivel beoltani az új adagot, ott lehet felejteni valahol egy szekrényben, mikor legközelebb megtalálod már lehet hogy lesz benne valami.
Egy pontból kezd el fejlődni a mici de a tér minden irányába, gömbszerűen, most olvasott szép magyar szakszóval élve gubacsot alkotva.
Eleinte tényleg olyan mintha szétázott volna.
Jasszer: vatelinnel nehéz lenne szigetelni ahogy én elképzelem, tyvekkel szokták még de az alufóliás módszer is ugyanúgy megfelel.
Valószínű hogy a spórás víz volt fertőzött vagy a sütik sterilizálása nem volt teljes.
Annak hogy oltás után jusson be valami az esélye kisebb. Esetleg oltás közben a tűvel.
|
| | | | |
| | | | | | | | | | ilyen sütikből még megmenthető a micélium peroxiddal meg agarral hogy abból később LC-t készítsünk vagy egyszerűen csak agarról egyből ujra sütibe tehessük?
egyébként valaki segítene nekem, LCvel kapcsolatban, hány nap után kellene látszódnia valaminek, minek, és ha nem akkor hány nap után érdemes kidobni a kukába, ill. agarnál is ugyanez, ugyanis ha nem spórával hanem biopsziával dolgozol meg szövettel akkor elvileg csak 1"pont"ból indul meg a sejtosztódás és mivel látok benne valami ilyesmit, csak kevesebbet, http://www.youtube.com/watch?v=Jyj_2ou89DU&feature=related csak igazából nekem megtévesztésig hasonlít a szétázott szövethez és félek nem nő csak én hiszem azt :] |
| | | | |
| | | | | | | | | | Köszi a válaszokat, remélem az LC amit ezekkel párhuzamosan csináltam nem fertőzött, különben rendelhetek új spórát.
Lehetséges az is hogy nem az oltáskor fertőződtek el, hanem a kolonizálás alatt? A 3 réteg alufólia gondolom nem zár tökéletesen... Ha az LC-ből oltott új sütiket egy olyan dobozban helyezem el ami vatelinnel szigetelt oda bejuthat a penész? |
| | | | |
| | | | | | | | | | Jo eg! :) ahany uveged van annyi fajta penesz-bakterium. Hajitsd jo messzire oket. Csak egy par tipp: epits gloveboxot, amikor csinalod a fecsiket akkor hasznalj erlenmeyer lombikot mivel keskeny a szaja es venned kell egy jo kuktat ami 15psi-t bir. |
| | | | |
| | | | | | | | | | Barátom ez kuka...max 2hét és burjánzani fog a zöld penész |
| | | | |
| | | | | | | | | | Sziasztok,
Nagy az én bánatom. Termesztésre adtam a fejem egy hónapja, ennek eredményeképpen 3 hete kolonizálnak a sütik, egészen eddig szépen alakultak, 2 napja tűntek fel ezek a csúfságok az üveg alatt:
http://kepfeltoltes.hu/090405/IMGP3067_www.kepfeltoltes.hu_.jpg http://kepfeltoltes.hu/090405/IMGP3070_www.kepfeltoltes.hu_.jpg http://kepfeltoltes.hu/090405/IMGP3073_www.kepfeltoltes.hu_.jpg http://kepfeltoltes.hu/090405/IMGP3075_www.kepfeltoltes.hu_.jpg http://kepfeltoltes.hu/090405/IMGP3076_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Megszakértenétek őket? 8 poharat csináltam (printből glovebox nélkül ugyan, de volt főzés, alkoholos fertőtlenítés, steril fecskendő, d*mestosos takarítás, kesztyű, orvosi maszk, 3 réteg alufólia feszülő befőttesgumival, letakart műanyagdoboz, stb), ebből 1 tűnik még tisztának, félek hogy mehet a kukába az egész... :/ |
| | | | |
| | | | | | | | | | A folpakk valóban necces, de nem a nyomás az, ami sterilizál, hanem a hő.
Azért kell a nyomás, mert magas nyomáson magasabb hőmérsékleten forr fel a víz. |
| | | | |
|