VEGYES ALKALOIDA KIVONÁS

 

Számos módszer van az alkaloidok keverékének kivonására a kaktuszokból. A különböző módszerek változó tisztaságot eredményeznek. Például a szárított, porrátört anyagot petróleuméterrel, vagy öngyújtó folyadékkal zsírtalaníthatjuk az extraktálás előtt, hogy eltávolítsuk a lipid tartalmat; a kivonásra használhatunk kombinált oldószereket, mint a metanol/kloroform/ammónium-hidroxid; a kivonatot savassá tehetjük (pH 9,5) 1-N sósavval, leszűrhetjük és moshatjuk egy választótölcsérben, vagy improvizált szifon-üveg készülékben dietil-éterrel, semlegesíthetjük ammónium-hidroxiddal és megszáríthatjuk. Azonban ezek közül az oldószerek közül a legtöbb nehezen beszerezhető. Ez talán rendben is van, mivel ezek közül sok oldószer mérgező, vagy robbanékony, ha rosszul kezelik. Ezen kívül nem is mindig tudjuk pontosan, hogy mit fogunk kivonni. Lehet, hogy az aktív alkotórészek némelyike nem alkaloida. Túl sok tisztítás az aktív anyagokból is eltávolíthat valamennyit. Az itt adott megközelítés olyan anyagokat alkalmaz, amik olcsón megvásárolhatók bármelyik boltban, és biztonságosak. Ez az eljárás minden alkoholban és vízben oldódó alkaloidát és nem alkaloidát kivon, és csak a rostos pépet hagyja maga után.

 

Törjük porrá a szárított kaktuszt (a tüskéket nem szükséges eltávolítani). Készítsünk keveréket két rész izopropil dörzsalkoholból, és egy rész tiszta, nem habzó, illatosítatlan, színezetlen ammóniából. Áztassuk át az összetört anyagot ezzel a keverékkel, és hagyjuk lefedve állni egy éjszakára. Egyik lépésben sem használjunk alumínium vagy vas edényt. Az áztatás után öntsük fel a masszát izopropil-alkohollal, majd helyezzük forró vízbe hat órára. Szűrjük le a folyadékot muszlinon keresztül, és préseljünk ki annyi folyadékot a pépből, amennyit csak lehetséges. Friss alkohollal ismételjük meg a forralást és szűrést még háromszor. Öntsük össze a leszűrt folyadékokat. Tegyük forró fürdőbe, és párologtassuk el, amíg csak egy kátrány marad. (Ha oldószert párologtatunk inkább villanytűzhelyt, vagy főzőlapot használjunk, mint gáztűzhelyt. Biztosítsunk megfelelő szellőzést, és ne lélegezzük be a gőzöket.) A kátrányt tovább száríthatjuk, ha sütőtálcára szétterítjük, és sütőben a lehetséges legkisebb hőmérsékleten sütjük. Tizenöt percenként vegyük ki és nézzük meg. Ha már majdnem száraznak néz ki, tegyük vissza a sütőbe, azt kapcsoljuk ki, és várjuk meg, míg kihűl.

 

 

NEXT